søndag 27. januar 2008

Showdown of Cool: Veiviseren vs. Pathfinder

I annledningen Showtimes 'lei og ta med hjem' tilbud forrige fredag gikk jeg til innkjøp av disse to filmene. Den ene en norsk, oscarnominert, klassiker, den andre en hollywood remake av førstnevnte film.


Jeg vil vurdere innen enkle kriterier.

Story'n i en setning:

Veiviseren: Samegutten Aigins familie blir drept av Tsjudene og han går med på å være Tsjudenes veiviser for så å lure dem i døden for å redde en gjeng andre samer.

Pathfinder: Vikinggutten Ghost blir adoptert av noen indianere som senere blir myrdet av andre vikinger som Ghost tilbyr seg å lede frem til en annen stamme med indianere, men han lurer dem i stedet i døden.

Poeng: Dette er jo stort sett det samme så ingen poeng.


Cast n' crew:

Veiviseren: En haug med samer, deriblandt Mikkel og Nils Gaup. Musikk av salige Marius Müller.

Pathfinder: Regissøren bak remaken av Motorsagmassakren, og fattigmanns Viggo Mortensen, Karl Urban. Samt en person med navnet Moon Bloodgood.

Poeng: Marius Müller trekker selvfølgelig opp, men hvordan kan man utkonkurere selveste Moon Bloodgood?

Nakenhet:

Veiviseren: Her er det mye klær, det er tross alt midt på vintern i nordnord-norge et sted, men Nils Gaup har klart å snike inn en sauna scene med masse nakne samedamer. Vi snakker nippel.

Pathfinder: Mange av indianerne har forbausende lite klær på underkroppen til å traske rundt i snøen, og Karl Urban har bare en kjøkkenklut foran tissen de første tre kvarterene.

Poeng: Nippel versus nesten naken Karl Urban? Poeng til Veiviseren.


Sex:

Veiviseren: Ikke noe.

Pathfinder: Karl Urban nedlegger dattra til nabohøvdingen i en hule mens han drøyer tiden til vikingene kommer.

Poeng: Pathfinder vinner på walkover.

Dreping av bjørn:

Veiviseren: Raste dreper en bjørn med spyd, når ulven har tatt all fangsten i snarene, og samene risikerer å sulte.

Pathfinder: Nabohøvdingen dreper en bjørn med spyd, når Karl Urban spaserer inn i hula til bjørnen.

Poeng: Her er det aftermath'n som gir poenget selv om Veiviseren er noe mer ærverdig enn Pathfinder til å begynne med. Etter at Raste har knerta bjørnen må han holde seg borte fra stammen i tre dager. Da stammen like vel har bruk for han må alle som skal se på ham gjøre det gjennom en magisk ring for at ikke bjørnedrapet, som fortsatt sitter i øynene hans, skal forderve dem. Poeng til Veiviseren.

Dreping:

Veiviseren: Noen av Tsjudene blir drept med piler, resten av snøskred. Samene blir stort sett drept med piler de også, untatt Raste og en fyr med bart som blir tatt av dage med kniv. Et tappert forsøk på tortur, men dette blir avbrutt.

Pathfinder: Her drepes det hele tiden og med stor oppfinnsomhet. Vikingene slakter ned indianere med øks, sverd og sånn kule med pigger i, men torturer også nabohøvdingen til døde ved å rive ham i filler med hester. Indianerne generelt er dårlige til å drepe, men når Karl Urban først setter i gang er det tydelig at han har sett Rambo. Han bruker nemmelig noen av de samme fellene som i First Blood. Noen av vikingene går også med i et snøskred. Min personlige favoritt: Når Karl Urban har satt opp en felle og lokker vikingene mot den, så, plutselig, kommer backup indianerne stormene mot vikingene. Indianerne blir spiddet av Karl Urbans nøye spikkede pinner. Takk for hjelpen.

Poeng: Definitivt Pathfinder for stor variasjon og mangfold. Det bør også nevnes at Pathfinder har et bodynumber som er minst tyve ganger høyere enn Veiviseren.

Blod:

Veiviseren: Nesten ikke noe. Litte grann blod på kniven under knivstikkingen av Raste, blodsprut på en same når han med bart får strupen kuttet, og litt blod når to samer slår hverandre totalt fire ganger.

Pathfinder: Overalt, hele tiden. Også Moon Bloodgood da.

Poeng: Nok en seier til Moon Bloodgood.

Sidekicks:

Veiviseren: Før Aigin blir veiviser for Tsjudene er planen hans å gruse dem noe jævli. Helt alene. Uventet får han hjelp av en same med bart og to med skjegg. Også Raste da, men det vet vi ikke med en gang.

Pathfinder: Karl Urban går også inn i en enmannskrig, med vesentlig større suksess enn Aigin, og etter hvert får han hjelp av en stum indianer med fløyte. Datra til nabohøvdingen blir rekrutert etter at Karl har nedlagdt henne i hulen. Og nabohøvdingen selv, men det vet vi ikke med en gang.

Poeng: Vanskelig, samer med og uten bart, eller stum fløytespillende indianer og nypult indianerkvinne... Jeg tror jeg lar esset i ermet avgjørde: Nabohøvdingen dukker opp hos Karl Urban i dumme syn, et hvor han begår selvmord mens han forteller visdomsord, og et hvor han drar til Karl Urban undervann mens han forteller visdomsord. Raste er også stor på det med visdomsord, men han har hele den 'ikke se meg i øynene for da forderver jeg deg' looken, så han går seirende ut av denne kampen.

Historisk nøyaktighet:

Veiviseren: Hele filmen begynner med å stadfeste at den er basert på et sagn, det gir mye

slingringsmånn. Men samene snakker samisk og Tsjudene... de snakker vel tsjudisk? Det er snø

over alt, og det stemmer jo med nord-norge. Jo, og de fleste fra nord-norge har bart.

Pathfinder: Filmen begynner med å fortelle oss at dette er historien om hvorfor vikingene besluttet å ikke bosette seg i Amerika. Jeg tviler sterkt på at Karl Urban er grunnen til at vikingene dret seg ut i 'Vinland'. Indianerne snakker engelsk, vikingene snakker tullball med innslag av islanskt. Karl Urban forklarer sin nylig nedlagte partner in crime at vikingene kjenner snø og is bedre enn noen andre. Allikevel presterer de å ri hestene sine ut på alt for tynn is, og bli tatt av snøskred.

Poeng: Helt klart Veiviseren som safet seg med å forsikre alle om at den er basert på et sagn. Det er det samme som å si 'vi har laget en film basert på en 1000 år gammel skrøne'.


Generel kulhet:

Veiviseren: Det er ikke lett å være kul når du er same. Ikke for å være jæveli, det er jo mye vondt blod mellom 'søringa' og samer sånn historiskt sett, men reinskinnsdrakta er ikke mye kul. Pluss for Rastes 'forderve små barn' blikk.

Pathfinder: Det er ikke lett å være kul når du er Karl Urban. Little known fact: Mellom navnet hans er Heinz, det samme som ketchupen. Med karisma og utstråling som en murstein er det ikke rart at han bare får rollene Viggo Mortensen sier i fra seg i frykt for å bli typecastet. Hadde det ikke vært for at Peter Jackson svidde av den delen av LOTR-budgjettet, som skulle brukes til å digitalt duplisere Viggo Mortensen så han kunne spille Eomer også, på smågodt, så hadde ikke Karl Urban hatt noen karriere i det hele tatt. Pluss for skurker som ikke ser ut som om de hører hjemme i Ronja Røverdatter, den scenen hvor den eneskurken får øyet stukket ut og det triller avgårde og selvfølgelig Moon Bloodgood(det skal jeg kalle min førstefødte).

Poeng: Knepen seier til Moon Bloodgood og kompani.

Avslutnings/åpnings dyr:

Veiviseren: Hvit reinokse.

Pathfinder: Hvit hest.

Poeng: I en deathmatch så ville reinoksen sløyet hestens buk med horna sine.


Skurkene binder hverandre sammen med tau for ikke å skli scene:

Veiviseren: Etter at en av dem detter ned fra klippkanten binder resten seg sammen med hverandre for ikke å skli. Aigin skvetter selvfølgelig unna og alle detter ned, men får kloret seg til fjellsiden (Aigin også). Her viser skurkene hvor hensynsløse de er ved å kutte løs sine medskurker så de faller i døden. Så blir de tatt av et snøskred.

Pathfinder: Etter at en av dem detter ned fra klippekanten binder resten seg sammen med hverandre for ikke å skli. Karl Urban skvetter ikke unna, for han har sin nypulte venninne med i følget også, men han klarer å drepe vikingen som står bakerst i taurekka, så alle sammen detter ned. Superskurken kutter tauet så bare han og Karl Urban henger igjen og de har en liten deathmatch før Urban skriker at han vet hvem han er. Gapinga til Karl Urban utløser et snøskred.

Poeng: Poeng til Veiviseren. Jeg trodde at de bandt seg sammen sånn at hvis en av dem skled, så skulle han ikke dette ned? Så når en av dem skulle tilfeldigvis dø, og så falle, der oppe så må det jo være mulig å holde de andre på klippen? Eller?

Oppsumering:

Knepen seier til Veiviseren med seks poeng, over Pathfinders fem. Ser ut som om alle millionene burde gått til noe annet enn digitalt blod. En annen regissør kanskje?